fredag den 22. oktober 2010

Som Cleopatra

Vi ved det alle. Cleopatra badede i mælk, ikke i bremsevæske.

Siden oldtiden har mælkeprodukter været anvendt skønhedspleje, men de sidste mange år er ordet "animalsk" nærmest blevet et skældsord i den forbindelse. Det skyldes højst sandsynligt at de animalske fedtstoffer, man tidligere har anvendt, var af meget dårlig kvalitet - du ved, selvdøde dyr og sådan. Det er også derfor sæben tidligere var meget hårdere ved huden. På grund af fedtstoffernes dårlige kvalitet, var man nødt til at forsæbe dem fuldstændigt, da overskydende fedt bestemt ikke ville gøre det færdige produkt mere lækkert eller få det til at dufte bedre. Det er også derfor, at sæben tidligere var meget hård og let revnede, hvilket gav grobund for bakterier og svampe.

Idag gør man helt anderledes. Man anvender fedtstoffer af god kvalitet, oftest vegetabilske. Og man beregner mængden af lud, således at al fedtstoffet ikke forsæber, men stadig har 5 - 8 % overskydende fedtstof, som kan pleje og fugte huden. Det er det man i sæbesprog kalder "superfatting". Enten beregner man ludmængden, så der er et vist overskud af fedtstof tilbage - eller man tilsætter sidst i processen en portion fedtstof, som ikke forsæber, men bliver tilbage i sæben. Det er også derfor cold process sæbe idag har en meget blødere konsistens og ikke revner efter nogen tids brug.

Selv om det er fuldstændigt politisk ukorrekt for tiden, er jeg alligevel begyndt at eksperimentere med animalske fedtstoffer i form af mælkeprodukter i mine sæber. Veganerne må gerne hoppe af her. Jeg er selv en stærk tilhænger af dyrevelfærd, men jeg kommer nok aldrig til at synes, at det er dyrplageri at malke en ko, hvis den ellers går og har et ordentligt liv. Så det valg har jeg altså taget.

Nu går du nok og tror, at hvis man laver sæbe af mælk, så bliver den hvid? Nixen Bixen, Karen Blixen! Sagen er nemlig den, at mælkeprodukterne indeholder sukkerstoffer og proteiner - og disse bliver desværre brune, når de bliver opvarmet i ludblandningen. Så det kræver nogle helt specielle teknikker at arbejde med mælkeprodukter, ihvertfald hvis man gerne vil have sæben så lys i farven, som muligt.
Man er nødt til at holde temperaturerne så lave som muligt og det indebærer blandt andet at fryse mælkeprodukterne inden den kaustiske soda tilsættes. Når sæben er hældt på formen får den derudover en 1/2 time i fryseren og derefter ca. 3 timer i køleskabet. Det sjove er, at forsæbningen også går igang, selv om man holder temperaturen nede - hvilket jo også fuldstændigt gennemhuller myten om, at sæben skal pakkes ind og holdes varm, for at lykkes.



Her er et af mine forsøg med mælkeprodukter - en havregrynsskrubber af  fløde, kokos-, solsikke-, olivenolie og shea smør. Den er tilsat hakkede havregryn, et pænt drys kanel og en let oatmeal, milk and honey parfume.

Man kan næsten høre Roxettes "Milk & Toast & Honey" i baggrunden. Uhmm.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar